Предимствата на всяка спортна зала се състоят от удобно местоположение, наличие на съвременно оборудване, естетичност и чистота.

Всеки, който тренира, оставя следи от пот по уредите, ползва килимчета и различно спортно оборудване. Следователно – всичко това трябва да е чисто, преди трениращият да се докосне до него и да е в същото състояние и за следващите клиенти.

Затова чистенето на фитнесите и спортните зали трябва да е редовно и качествено. Поддържането на чистотата на такива места е сложна работа и е за по-опитните служители на почистващата фирма.

Така например миенето на пода на входа е обикновена работа, но почистването на басейна вече е специализирана дейност. Същото се отнася за дезинфекцията, която във фитнес зала може да се прави само от неутрални химикали, без миризма, които не се усещат по време на тренировка, когато дишането е учестено от физическото натоварване.

Почистване на фитнеси и помещения за спорт

Почистването на съблекалните се прави няколко пъти на ден.Там трябва да е чисто, топло и свежо, а шкафчетата на клиентите да се поддържат в идеален вид, както отвън, така и отвътре. При чистенето на спортни зали се обръща особено внимание на тоалетните и баните, понеже те се ползват много често от много хора. Може да прозвучи нереално, но тези помещения се чистят на всеки половин час.

Душ-кабините, тоалетните чинии, подовете и стените трябва да са идеално чисти. Човек не трябва да си разваля удоволствието от тренировката при посещението на тези места.

Само фактът, че тялото трябва да се поддържа в спортна форма вече е тренд, от които са увлечени огромно количество хора. От ден на ден, желаещите да посещават спортни зали се увеличават. Увеличава се и броят на тези места. Безусловно, заниманията със спорт в мръсни и запрашени зали е абсолютно безумие. Затова и изискванията към чистотата на местата за спорт са изключително високи.

Трудоемко ли е персоналът на залата да се занимава и с чистенето?

Отговорът е утвърдителен по няколко причини. Преди всичко – площта на тези помещения е огромна. Освен това, помещението е пълно с всякакъв спортен инвентар. Често помещението е специално проектирано и представлява сложна система от основни и второстепенни места за тренировка и релакс. Затова способности и възможност да почистят такава зала или комплекс имат специално обучените за целта работници от почистващата фирма.

При избор на подходящата фирма за спортни помещения, приоритет има тази, която разполага с високопроизводително и съвременно оборудване, а също и професионално подбрани хипоалергенни препарати за различните повърхности.

Ако искате да изберете подходящата фирма, с която да сключите договор за абонаментно почистване на спортен комплекс, проверете дали в офертата на компанията са включени следните дейности:

 • Ежедневно почистване – сухо и влажно на съблекалните и душовете, където има внесен отвън пясък, прах, плесен и биологични следи.
 • Антисептично чистене на тоалетните със специални биоразлагащи се миещи препарати, почистване на кошовете за боклук.
 • Поддържане на входната зона в идеален вид.
 • Влажно санитарно-хигиенно почистване на залата за спорт с освежаване на въздуха.
 • Антибактериална обработка на тренажорните комплекси и спортния инвентар.
 • Мерки по отстраняване на странични напластявания по вратите, дръжките, первазите, пода и стените.
 • Изхвърляне и дезинфекция на кошовете с боклук.

Важно условие за всяко почистване се явява достъпът на свеж въздух в помещението.

Ако фирмата прави едно основно почистване на спортната зала дневно, то това се прави рано сутрин, късно вечер или през нощта. Това чистене е отделно от текущото поддържане на чистотата през целия ден.

Спецификата на комплекса и желанието на клиентите могат да разширят списъка от изисквания към почистващата фирма и формирането на оптимален график за работа. Този график се променя в зависимост от спирането на работа на дадени уреди или поставянето на нови, от налагащ се ремонт или провеждането на спортно мероприятие.

В качеството на допълнителни услуги, избраната фирма може да предложи:

 • Измиване на прозорците – отвън и отвътре;
 • Химическо почистване на подовото покритие, предметите и мебелите;
 • Обслужване на гардероба;
 • Грижа за сауната и басейна;
 • Специална дезинфекция на помещенията;
 • Почистване на прилежащите външни спортни площадки – футболно игрище, тенис-корт и др.;
 • Обслужване на вентилационната система;
 • Извънредно почистване в непланирана ситуация.

Най-добрият вариант за собствениците на спортни зали и фитнеси е наемането на почистваща фирма още преди откриването на комплекса.

Така фирмата ще се заеме с първоначалното почистване след ремонт, ще отстрани остатъците от строителните дейности и неприятната миризма от боя, ще се ориентира изцяло в особеностите на помещенията, с оглед на бъдещата ежедневна работа. За да се съхрани ефектът от ремонта за по-дълго време, същата фирма трябва да прави и основното чистене на определени интервали от време.

Основното чистене ще бъде улеснено многократно, ако чистотата в залата се поддържа на високо ниво. Защо се налага основно чистене в такъв случай? Защото всяка зала има труднодостъпни места, които не могат да се обгрижват непрестанно. И все пак – графикът на чистене се определя от размера на спортния комплекс и отнеговата натовареност.

Абонирайте се за канала ни в YOUTUBE чрез линка отдолу, за още полезни съвети

https://www.youtube.com/channel/UCTUITqOBampX-Lxi91vpZcw?view_as=subscriber

©2024 CLEAN PATROL | Дизайн и Оптимизация от Smart Media

Log in with your credentials

Forgot your details?